Maly Admin
Število prispevkov : 20 Join date : 02/05/2013
| Naslov sporočila: Veganstvo in vegetarijanstvo Pet Maj 03, 2013 11:58 pm | |
| Jaz sem veganka, že eno leto, laktovegetarijanka pa sem bila 5 let. Pa še en recept. SestavineKvašeno testo:300 g mehke pirine ali pšenične moke 15 g svežega kvasa 1 čajna žlička sladkorja 1/3 čajne žličke soli 2 jušni žlici olivno olja 200 – 300 ml mlačne vode Olivno olje, da se testo med vzhajanjem ne bo prijelo na posodo Obloga:Olivno olje Sol 1 jž drobno narezanega svežega rožmarina 20 češnjevih paradižnikov PripravaV večjo skledo presejemo moko, jo posolimo in ji dodamo sladkor. Z roko na hitro premešamo in oblikujemo jamico, v katero stresemo kvas. Moko okoli jamice pokapljamo z oljem in prilijemo približno 150 ml mlačne vode. Pričnemo mešati z mešalnikom in postopoma prilivamo vodo. Ko oblikujemo kepo testa, ki se gladko loči od stepalk, če jih dvignemo, prenehamo s stepanjem z mešalnikom. Testo stresemo na pomokano desko in nadaljujemo z ročnim gnetenjem. Vztrajnost pri gnetenju je dobro nagrajena. Bolj je testo obdelano, boljša bo naša fokača. Testo je gotovo, ko pod rokami začutimo gladko in voljno teksturo. Z oljem namastimo roke in nežno pogladimo dobljeni hlebček.Testo preložimo v večjo skledo, ki jo ovijemo s plastično folijo. Testo naj vzhaja vsaj eno uro, da bo več kot podvojilo svoj volumen. Pečico ogrejemo na 175 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko, ki ga namastimo z nekaj kapljicami olivnega olja. Testo položimo na pekač in z rokami raztegnemo v približno 1,5 cm debel kvadrat.Na dlan nalijemo malo olivnega olja in z njim premažemo tudi površino testa. Rahlo posolimo in potresemo z rožmarinom. S prstom v testo oblikujemo luknjice in v vsako položimo paradižnik s prerezano stranjo navzdol. Paradižnike enakomerno razporedimo po površini fokače. Postavimo v pečico in pečemo približno 25 minut, da skorjica pozlati, testo pa je še vedno mehko pod prstom. Fokačo lahko jemo samo, ali pa iz nje naredimo obloženi kruhek. Vir recepta: klik | |
|